Zrozumienie, jak działa kredyt napiwkowy w restauracjach

17 lutego 2021
Category: Celu Uzyskania

Menedżerowie restauracji i specjaliści ds. Żywności i napojów doskonale zdają sobie sprawę z ogólnokrajowego szumu wokół udzielania napiwków. Siedem stanów USA już działa bez kredytu napiwkowego, a kilka innych stanów rozważa wprowadzenie przepisów, zgodnie z tabelą Skift. Ci, którzy obecnie go nie mają, to Kalifornia, Waszyngton, Minnesota, Alaska, Oregon, Nevada i Montana. Zatwierdzeni pracownicy w tych stanach otrzymują ogólną płacę minimalną.

Nowy Jork może być następny w kolejce do wyeliminowania kredytu napiwkowego. Departament Pracy Nowego Jorku zakończył obszerne przesłuchania w dniu 27 czerwca 2018 r., A gubernator Andrew Cuomo ma przedstawić swoją rekomendację w sprawie kredytu napiwkowego w ciągu kilku miesięcy.

Według profesora Uniwersytetu Johnson & Wales i instruktora internetowego Briana Warrenera, rząd federalny niedawno zmienił prawo, aby umożliwić przekazywanie napiwków pracownikom, którzy nie są uważani za właścicieli, menedżerów lub nadzorców, o ile placówka wypłaca wszystkim pracownikom co najmniej standardową płacę minimalną sprawiając, że sprawy stają się jeszcze bardziej złożone. „Tradycyjnie napiwki były zarezerwowane dla pracowników mających wysoki kontakt z klientami, takich jak serwery i magistrale – powiedział. „Nowe prawo zezwala na zbieranie napiwków i przekazywanie ich pracownikom, takim jak kucharze czy zmywacze.

Co to jest kredyt napiwkowy?

Kredyt na napiwki, znany również w niektórych regionach jako minimalna płaca napiwkowa, to przerwa w wynagrodzeniu, z której korzystają w niektórych stanach firmy zatrudniające pracowników otrzymujących napiwki. Departament Pracy Stanów Zjednoczonych definiuje pracowników otrzymujących napiwki jako „tych, którzy zwyczajowo i regularnie otrzymują napiwki powyżej 30 USD miesięcznie. Chociaż te napiwki należą do pracownika, pracodawca może je wykorzystać jako zaliczkę na poczet minimalnej płacy dla pracownika, do maksymalnej obecnej kwoty 5,12 USD za godzinę.

Płaca minimalna różni się w Stanach Zjednoczonych, a poszczególne stany i miasta ustanawiają własne wyższe lokalne przepisy dotyczące płacy minimalnej. Jednak zgodnie z prawem federalnym pracownicy otrzymujący napiwki muszą zarabiać co najmniej 7,25 dolara za godzinę. Oznacza to, że minimalne wynagrodzenie pieniężne, które musi zapłacić pracodawca, wynosi 2,13 dolara za godzinę.

Istnieje pięć wymagań, które pracodawcy muszą spełnić, aby spełnić warunki udzielenia kredytu napiwkowego Departamentu Pracy. Piąta stanowi, że pracodawca musi ustnie lub pisemnie powiadomić swoich pracowników, którzy otrzymali wskazówki, informując ich o wszystkich pięciu kwestiach. Każdy pracodawca, który tego nie uczyni, nie może skorzystać z kredytu na napiwki w sekcji 3 (m) i „musi zapłacić napiwkowi pracownikowi co najmniej 7,25 dolara za godzinę i pozwolić mu zatrzymać wszystkie otrzymane napiwki.

A co jeśli to powolny tydzień?Jeśli pracownik restauracji nie zarabia co najmniej 5,12 USD napiwków na godzinę, pracodawca musi nadrobić różnicę w wynagrodzeniach, aby zapewnić, że jego minimalne wynagrodzenie wynosi co najmniej 7,25 USD. (Dotyczy to również stanów, w których obowiązuje wyższa minimalna płaca pieniężna). Pracodawca musi zrekompensować pracownikowi ten deficyt godzinowy w każdym okresie rozliczeniowym, zapewniając, że w wolnych tygodniach pracownicy otrzymujący napiwki będą co najmniej osiągać wymagane prawem wynagrodzenie minimalne. Wymaga to od pracodawcy dokładnej ewidencji płac, aby zapewnić prawidłowe wynagrodzenie pracowników otrzymujących napiwki.

Właściciele restauracji na ogół nie są zadowoleni z możliwości wyeliminowania kredytu napiwkowego. W rzeczywistości badania przeprowadzone przez Warrenera i kolegę z UJW, prof. Paula Bagdana, wykazały, że 72 procent ankietowanych menedżerów nie jest zwolennikami zniesienia napiwków. Raport z działalności restauracji National Restaurant Association za 2016 r. Wykazał, że średnie krajowe koszty pracy mogą sięgać nawet 36 procent całkowitego budżetu operacyjnego restauracji.

Czy restauracje, które tracą kredyt na napiwki, powinny pokrywać koszty, próbując szybciej obracać stoły i robić więcej nakryć? Czy powinni podnieść ceny menu? Dodać pasek? Według badań Warrenera i Bagdana, niektóre z tych praktyk zostały wypróbowane i odniosły sukces w znanych restauracjach w dużych, zamożnych miastach. „Jednak w równie wielu okolicznościach restauracje, które zastosowały te rozwiązania, porzuciły je i wróciły do ​​płac napiwków – powiedział Warrener. „Niezależnie od tego, te strategie nie są praktycznymi rozwiązaniami dla małych, doświadczonych operatorów na obszarach wiejskich o trudnościach ekonomicznych.

Co serwery myślą o kredycie napiwku?

Pracownicy, którym udzielono napiwków, padli po obu stronach kontrowersji dotyczących kredytu napiwkowego. Wielu pracowników z napiwkami jest bardzo zadowolonych ze swojej metody i stawki wynagrodzenia. W rzeczywistości Bagdan i Warrener stwierdzili, że 89 procent ich respondentów woli kontynuować pracę w celu uzyskania napiwków. Niektórzy pracownicy twierdzą, że martwią się, że klienci całkowicie przestaną dawać napiwki lub znacznie zmniejszą kwotę napiwku, gdy dowiedzą się, że personel kelnerski otrzymuje ogólną płacę minimalną.

Serwery, którzy wolą wyeliminowanie kredytu napiwkowego i stopniowe przejście do pełnej płacy minimalnej, wskazują, że środowisko napiwków często zachęca do molestowania seksualnego i praktyk dyskryminacyjnych, a czarne serwery otrzymują niższe napiwki niż ich białe odpowiedniki, zgodnie z danymi zebranymi przez New York Times.

Warrener powiedział, że obecna sytuacja napiwków jest dość dynamiczna, ponieważ stowarzyszenia branży restauracyjnej i organizacje sprawiedliwości społecznej zebrały siły branżowe po obu stronach problemu. „Niedawno głosowano w Maine i Dystrykcie Kolumbii w celu wyeliminowania minimalnej płacy napiwkowej i kredytu na napiwki – wyjaśnił. „Politycy w obu lokalizacjach pracują nad zmianą wyników tych głosowań.

W swojej ostatniej prezentacji na ten temat Warrener i Bagdan wyrazili opinię, że nowe prawo federalne może być najlepszym rozwiązaniem w obecnych okolicznościach, z korzyścią dla obu stron. Serwery mogą nadal otrzymywać kwoty napiwków w oparciu o jakość ich usług, jednocześnie otrzymując rzetelne wynagrodzenie. Właściciele i operatorzy mogą przenieść część dochodów z napiwków na kucharzy i zmywarek, pomagając im przyciągnąć pracowników na stanowiska, które stają się coraz trudniejsze do obsadzenia.

W międzyczasie eksperci branżowi z niecierpliwością czekają, aby zobaczyć, gdzie Nowy Jork pada w związku z często kontrowersyjną i mylącą decyzją kredytową. Może to być jeszcze jeden element, który sprawia, że ​​prowadzenie zyskownej restauracji jest jeszcze większym wyzwaniem niż jest.

Chcesz dowiedzieć się więcej o gościnności oraz jedzeniu i napojach? Zdobądź tytuł licencjata w dziedzinie sztuki kulinarnej i zarządzania usługami gastronomicznymi online. Dowiedz się więcej, wypełniając formularz „Poproś o informacje na tej stronie, dzwoniąc pod numer 855-JWU-1881 lub wysyłając wiadomość e-mail: [e-mail chroniony].

We use cookies to provide you with the best possible experience. By continuing, we will assume that you agree to our cookie policy